Herken een bekwame BABS
Herken een bekwame BABS

Herken een bekwame BABS

Benieuwd naar de krachtige karaktereigenschappen van een professionele ceremoniespreker?

Ceremonieel spreken is een vak. Sterker nog, een vocale roeping! Luid, duidelijk en verstaanbaar. Met gevoel en empathie. Daarnaast dien je te beschikken over diverse sociale vaardigheden en uiteenlopende eigenschappen. Lichaamstaal en meer dus. Dat geldt zowel voor de regie van een huwelijksceremonie als het leiden van alle soorten ceremonies. Een krachtige huwelijksceremoniespreker herken je aan de volgende eigenschappen:

In het openbaar durven spreken

Wat een openbaring. Natuurlijk moet je als ceremoniespreker je comfortabel voelen voor een groep. Het is een belangrijk emotioneel moment. Daarom is het fijn als er een krachtige persoonlijkheid stáát. Iemand die er zichtbaar en voelbaar zin in heeft om acte de présence te teven. En jullie te gidsen naar hét moment suprême. Met een krachtige stem, overtuigd en bewust bekwaam.  

Zichtbaar onzichtbaar

Als ceremoniespreker sta je ten dienste van het bruidspaar en jullie verhaal. De ceremonie draait natuurlijk om jullie liefde. Het zijn de kneepjes van het vak om dát liefdesverhaal te vertellen. Natuurlijk ben je als ceremoniespreker veel aan het woord. Het gaat er immers om dat de ceremonie duidelijk geleid wordt. Je entertaint en houdt tegelijkertijd orde. Stemgebruik en speechtechnieken zijn bepalend voor de sfeer die dan ontstaat. Wat er dán gebeurt is magisch. Jullie gasten worden op reis genomen in het verhaal. De rest is genieten……

Met lef en gevoel voor finesse

Tijdens de voorbereiding heb je als ceremoniespreker de regie. Je gidst het bruidspaar op weg naar hún dag, in de richting die voor hen passend is. Het ook dúrven benoemen van pijnlijke thema’s is in die voorbereiding cruciaal. Het is voortdurend balanceren op het gevoel, met hart en hoofd. Tips en adviezen horen daarbij. Je vaart daarbij vooral op je vak- en levenservaring. Het is een fingerspitzengefühl, een gave. En ja, je durft als ceremoniespreker juíst vragen te stellen om kwesties bloot te leggen. Kwesties die anders als een sluier blijven ‘hangen’. En juist op de grote dag wil je dat die kwesties het bruidspaar niet in de weg staan. Bespreken dus!

In een evenwichtige balans

Als ceremoniespreker ben je zowel spreker als coördinator. Anders gezegd, je bent de ceremonie meester. Dat betekent dat je het evenwicht beheerst. Je waakt voor de balans in de ceremonie. Daarom is het je taak om de ceremonie te aanschouwen vanuit gastperspectief. Kunnen de gasten het verhaal volgen? Je maakt het aantrekkelijk om naar te luisteren, houdt ook rekening met kinderoortjes. Want kinderen moeten ook genieten van het sprookje. In begrijpelijke taal. Bovendien geef je ruimte aan gastsprekers, als die er zijn. Bovendien bewaak je de ceremonie zodanig dat er niet onnodig dezelfde verhalen verteld worden. Zorgvuldig afgewogen, in balans.

Met oog voor alle hoofdrolspelers

De voorbereiding van een trouwceremonie is een creatief proces. Daarbij is de input van beide partners belangrijk. Ook tijdens de ceremonie houd je contact met beide partners. De speech gaat immers over hen samen en hun gezamenlijke liefde. Als ceremoniespreker ben en blijf je neutraal. Leuk als schoonmoeder belt om iets tijdens de ceremonie te zeggen? Niet als dat niet de wens van het bruidspaar is. Het is de dag van het bruidspaar, zij bepalen!

En met 100% energie, tijd, aandacht en liefde

Als ceremoniespreker heb je intensief contact met het bruidspaar. Na een kennismakingsgesprek en een inventarisatiegesprek, ga je wensen vertalen op papier. Het creëren van een warm verhaal vraagt om tijd en energie. Tezamen met alle appjes, belletjes en andere contactmomenten, leg je er 100% liefde in. I love it!