Sprekend Jojanneke
SPREKENDE KANSEN

SPREKENDE KANSEN

SPREKENDE MOGELIJKHEDEN

TEGENWOORDIG KAN ER ONTZETTEND VEEL. TROUWEN MET DE VOETJES OP HET STRAND OF AAN EEN MEER? HEERLIJK OP DE HEIDE OF OP HET VEER? IN EEN AUTHENTIEKE HOEVE OF IN EEN ROMANTISCH KASTEEL? TOCH ZIT ER VERSCHIL TUSSEN WET EN WERKELIJKHEID. VOLGENS DE LETTER VAN DE WET DIEN JE WETTELIJK TE TROUWEN IN HET ‘HUIS DER GEMEENTE’. DAT KAN HET GEMEENTEHUIS ZIJN OF EEN AANGEWEZEN EXTERNE TROUWLOCATIE. AAN JULLIE DE EER.

TROUWEN IN ELKE TROUWGEMEENTE

Ga je trouwen of partneren in jullie eigen gemeente of stad? Of heb je een andere gemeente op het oog? En wil je mij erbij? Save the date! Heb je mij als jullie zelfstandig trouwambtenaar geboekt? Dan benoemt jullie trouwgemeente mij voor 1 dag als jullie trouwambtenaar. Jullie trouwdag dus. Qua trouwlocatie kun je trouwen in het gemeentehuis, stadhuis of een de door de gemeente goedgekeurde locatie. Veel gemeenten hebben een vaste lijst van goedgekeurde trouwlocaties. Staat die er van jullie nog niet bij? Vraag de trouwgemeente dan om goedkeuring.

Superbedankt voor je lieve toespraak. Fantastisch hoe je jezelf hebt ingeleefd in onze levensloop!

{Frans & Ann}
Sasien Photography

EIGEN TROUWLOCATIE

Wil je trouwen op jullie eigen favoriete locatie? Dan dient de gemeente waar je trouwt jullie trouwlocatie goed te keuren. Deze trouwlocatie wordt dan voor de huwelijksplechtigheid het ‘Huis der Gemeente’ genoemd. Elke gemeente vertaalt dat ‘Huis der Gemeente’ anders. De interpretatie is afhankelijk van gewoonterecht en regels ter plaatse. Letterlijk vertaald dient er tijdens de officiële huwelijksvoltrekking een ‘dak’ boven je hoofd te zitten. Vaak wordt dit opgelost met een prieeltje, een kapelletje, een overkapping of simpelweg een parasol. Zoals gezegd, dit verschilt per gemeente. Vrij vertaald: sommige gemeenten gaan hier anders mee om. Onder ‘Huis der gemeente’ verstaan zij dan ook de buitenste erfgrens van een trouwlocatie. Soms zelfs zonder overkapping. Vraag daarom altijd aan de trouwgemeente of je mag trouwen in de ‘openlucht’.

Wil je meer flexibiliteit? En juist dromerig op het strand staan of in de wei? Of wordt jullie favoriete trouwlocatie niet door jullie trouwgemeente goedgekeurd? Misschien wil je op een ander tijdstip trouwen? Denk dan aan de mogelijkheid om ceremonieel te trouwen. Overigens, bijna alle huwelijken in het buitenland zijn ceremonieel. Datzelfde geldt voor de meeste huwelijken op het strand.

Wil je de volledige vrijheid hebben? En trouwen ‘waar’ en ‘wanneer’ je wil? Dan is ceremonieel trouwen dus dé oplossing! Ook leuk voor als jullie de liefde willen vieren en origineel blijven samenwonen.

“Wat een fijne en mooie ceremonie heb jij er van gemaakt. Ook van al onze gasten hebben we mogen terug horen dat je het erg leuk en waardevol hebt gedaan, dank daarvoor!”

{Alex & Merette}

TROUWEN OF PARTNEREN VOOR DE WET

Om voor de wet te kunnen trouwen of te partneren (geregistreerd partnerschap) is dus de medewerking van de gemeente waar je wil trouwen nodig. Bijna elke gemeente werkt tegenwoordig mee om jouw eigen BABS mee te nemen. Mits die beëdigd is.

Als beëdigd BABS (zelfstandig trouwambtenaar) ben ik bevoegd jullie te trouwen door heel het land. Het is dus mogelijk om in de gemeente van jullie voorkeur door mij getrouwd te worden. Deze gemeente maakt dan een benoemingbesluit voor één dag, jullie trouwdag. Elke gemeente hanteert andere tarieven. Bekijk hiervoor de website van de gemeente waar je wilt trouwen. Liever niet deze bijkomende kosten? Overweeg dan een ceremonieel huwelijk.

Uiteraard heeft elke gemeente zelf ook babsen in dienst. Vaak zijn zij gebonden aan vaste tijden en de maximale lengte van de ceremonie. Om die reden zullen sommige babsen geen of minder ruimte kunnen geven aan gastsprekers of live muziek. Simpelweg omdat de tijdseenheid waarbinnen getrouwd moet worden aan een maximum gebonden is.

Boek je mij als eigen BABS? Dan ben ik ook aan de regels van de desbetreffende gemeente van jouw voorkeur gebonden. Echter heb ik wel creatieve en flexibele ruimte om rondom de ceremonie meer tijd te investeren. Zo ben ik, in tegenstelling tot mijn eigen vaste werkgemeente, dan langer aanwezig op jullie trouwlocatie. En zal ook beslist tijd máken om nog mee te toasten. Alles voor de liefde zeg maar.

CEREMONIEEL TROUWEN OF PARTNEREN

Jullie zijn al getrouwd of gaan jullie nog trouwen? Kies je juist bewust voor een volledige persoonlijke invulling? Naar eigen kleur en smaak? Als ceremoniespreker ‘trouw’ ik jullie op jullie manier. Hoewel er dan geen sprake is van een rechtsgeldige huwelijksvoltrekking, merkt niemand hier iets van. Het is en blijft ons geheimpje als je dat wil.

Steeds vaker gaan bruidsparen in het ‘klein’ naar het gemeentehuis. En pakken op DE DAG ceremonieel groots uit. In alle rust, op je eigen manier en naar eigen wensen. En ja, aan zo’n droom van een dag werk ik graag mee!

Er is zo veel over te vertellen! Ik leg je alle verschillen helder en duidelijk uit.

JUBILEUM | RENEWAL OF THE VOWS

Tel je zegeningen! Als je al een aantal jaren samen bent, is de liefde gepolijst door de tijd. Samen heb je intussen veel meegemaakt. En de lokken zijn langzaam veranderd naar zilver. Jullie bootje vaart gelukkig nog steeds. Fantastisch toch om daar nog eens bewust bij stil te staan?! Samen met de dierbaarste mensen om jullie heen! Een levensceremonie maakt van het aanzoek van toen een zegen voor nú. Schitterend als viering van jullie jubileum.

25 jaar, 30, 35 of 40 jaar samen? Misschien al een halve eeuw geluk? Vertel elkaar in bijzijn van jullie kinderen, kleinkinderen wellicht, waarom de liefde zegeviert! Op misschien wel de plek waar je elkaar hebt ontmoet? Of waar je samen speciale herinneringen aan hebt? In vroeger tijden heb je daar wellicht nooit de kans voor gehad. En was de ceremonie van toen uiterst sober. Nee, natuurlijk trouw je niet opnieuw voor de wet. In plaats daarvan heb je een liefdevolle her bezegeling ervan. Een krachtig moment van tevredenheid en tranen van geluk. Beleef jullie liefdevolle dag samen opnieuw. Of maak ‘m beter!

VIER HET LEVEN – CEREMONIE

Ook als jullie besluiten niet te gaan trouwen, is een ceremonie een waardevolle investering. Er kunnen namelijk verschillende redenen zijn waarom jullie niet kunnen trouwen voor de wet. Mogelijk kies je er bewust voor om niet te trouwen. Er zijn zó veel kansen om de liefde of het leven te vieren! Informeer gerust naar de mogelijkheden. Ik doe het met liefde!